DETALJNI PROGRAM 22. VINISTRE

Petak 08.05.2015. – Dvorana Žatika 13:00 – 19:00 sati

13:00 – 14:00 * Svečano otvaranje 22.međunarodne izložbe Vinistra 2015.


14:30 – 16:30 * Suradnja Istarske županije i Regionalne razvojne agencije Bačke (Vojvodina) – predavanje
Mala sala
Predavanje je ostvareno sukladno projektnom partnerstvu između Regionalne razvojne agencije Bačke iz Autonomne Pokrajine Vojvodine i Istra Inspirta, a u vezi sa implementacijom projekta „Uspostavljanje destinacijske menadžment strukture na prostoru Fruške gore i Dunava“.  Zanimljiva predavanja otvorena svima koji su željni znanja o europskim fondovima i podrškama poduzetništvu uz primjere dobre prakse iz naše Istre održat će predstavnici istarskih razvojnih agencija i udruga.
AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre; aktivnosti AZRRI-ja i primjeri dobre prakse (istarsko govedo, edukacijski gastronomski centar Istre, predpristupni program za poljoprivredu)
Predavač: Jasenka Kapuralin
VINISTRA – Predstavljanje udruge vinogradara i vinara Istre
Predavač: Nikola Benvenuti
UPRAVNI ODJEL ZA MEĐUNARODNU SURADNJU I EUROPSKE POSLOVE – EU fondovi za razvojne projekte javne uprave
Predavačica: Patrizia Bosich
IDA – Istarska razvojna agencija u funkciji podrške malom i srednjem poduzetništvu
Predavač: Boris Sabatti
Istarska županija – Od ideje do uspješnog proizvoda –  kulturni turizam
Predavačica: Manuela Hrvatin


15:00 – 16:00 * Istarsko srce terana – Danijela Kramarić, HSK
Velika sala
Kad najugledniji svjetski vinski magazin Decanter, koji izlazi u 90 zemalja, istarski teran uvrsti u svoj izbor  34 velika vina za početak 2014. godine kazavši za njega da je  "poseban i uzbudljiv (...) te predstavlja profinjeni i istodobno pristupačan užitak, mi se time moramo još jednom podičiti i podijeliti s publikom sve stilove koji potiču iz njegove srži. Kad nam zabrane ime teran nakon višestoljetnog korištenja ne preostaje nam drugo doli vikati njegovo ime iz sveg glasa! Pridružite nam se u kušanju terana, od mladih, preko pjenušavih, do zrelih i slatkih. Teran ima veliko srce.
Participacija iznosi 30,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.


15:00 – 17:00 *The Culinary Team – Maistra d.d.
Divino Gourmet
Predstavljamo  kaleidoskop odabranih restorana Maistrinog Luxury Divisiona.
Brigadu čine: Andy Gaskin, izvršni chef Luxury Klastera; Radovan Blagić, izvršni chef hotela Monte Mulini; Teo Ivanišević, izvršni chef Hotela Lone; Nikola Hrelja, izvršni chef Hotela Adriatic i posljednja, ali nikako manje važna –  za završni slatki dodir izvršna slastičarka iz Monte Mulini Hotela, Kristina Jehnić.
Menu na tanjuru rezultat je suradnje naših poljoprivrednika, ribara i chefova, koji se nadamo rezultate u nezaboravan doživljaj.
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.


16:45 * Vinske reklame i naljepnice – izložba; Goran Crnković i Mirjana Kos Nalis, Državni arhiv u Rijeci
Etaža 1
Industrijalizacija je tijekom 19. stoljeća pogodovala razvoju trgovine te između ostalog utjecala na sve veću potrošnju vina u sve napučenijim gradovima. Pojava turističkog gospodarstva pospješila je distribuciju i kakvoću vinajer su se pravo u elitnim liječilištima i kupalištima pila vina najbolje kakvoće. Buteljirane vina u nas počinje tek zadnjih desetljeća 19. stoljeća, tada se pojavljuju i prve tiskane vinske etikete. Koliko se pažnje pridavalo dizajnu i prezentaciji svjedoče rijetki sačuvani primjerci vinskih etiketa, priznanja i medalja s tadašnjih sajmova i smotri vina na kojima su naši inari sudjelovali.


17:00 – 18:00 * Regija Champagne-Ardenne – pjenušava zemlja prepuna okusa – predstavljanje regije
Velika sala
Poznata po svojim pjenušcima i vinskim podrumima, Champagne-Ardenne je regija bogate povijesti, gastronomije, a krije i neočekivano bogatstvo povijesnih i arhitektonskih umjetničkih djela. Samo 45 minuta od Pariza, grad Reims je lako dostupan; poznat po gotičkoj katedrali Notre-Dame (na Popisu svjetske kulturne baština UNESCO-a) i slavnim podrumima šampanjca; Epernay, prijestolnica Champagne, poznat po 'Champagne Aveniji' na kojoj su postrojene kuće najpoznatijih proizvođača šampanjca, kao što su Moët et Chandon, Mercier i De Castellane i dr. Od Reimsa prema jugu leže vinogradi Champagne, istočkani malim selima i povezani s više od 500 km vinskih cesta znanim kao Champagne Route. Kako bi se  dodatno istaknula kvaliteta turističkih lokaliteta osmišljena je  oznaka kvalitete naziva 'Vignobles & Découvertes' (vinogradi i otkrića) koju nosi preko 400 lokaliteta Champagne, a oznaka podrazumijeva kvalitetu podruma, smještaja, baštine, muzeja, turističih ureda. Sve u svemu prezentacija regije iz koje možemo mnogo naučiti – preporučamo!
www.tourisme-champagne-ardenne.com


12:00 – 24:00 After Vinistra

*Porečki restorani prijatelji Vinistre – Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito, Villa romana

* Vinari u gradu – zabava u barovima prijateljima Vinistre – Epoca, Papillon

 

Cijena jednodnevne ulaznice je 80,00 kn.
Cijena kompleta ulaznica za tri dana je 200,00 kn.
Povratna kaucija za čašu iznosi 50,00 kn.
Rezervacija eventa ne podrazumijeva ulaznicu na međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra 2015.
Moguće su izmjene programa.Subota 09.05.2015. – Dvorana  Žatika 11:00 – 19:00 sati

 

11:00 – 12:00 * Dodjela diploma za studentsko vino studentima Stručnog studija vinarstva u Poreč
Mala sala


12:30 – 13:30 * Zlatna žutica vinove loze u Istri – mjere suzbijanja i sprječavanja širenja – dr.sc. Marijan Bubola, IPTPO
Mala sala
Zlatna žutica vinove loze (Flavescence dorée) opasna je karantenska bolest vinove loze, koja u proizvodnji može dovesti do vrlo ozbiljnih problema uzrokujući potpuni gubitak rodnosti i odumiranje trsova u svega nekoliko godina. Tijekom 2014. godine zlatna žutica je po prvi put službeno potvrđena u Istri i to na dvije lokacije (jedna na području Bujštine i jedna na području Poreštine), tako se Istra pridružila velikom broju europskih vinskih regija koje se moraju nositi s ovom novom prijetnjom u vinogradarstvu. Zlatnu žuticu je moguće držati pod kontrolom, ali je nužno potrebno dobro poznavanje problema te adekvatno i pravovremeno djelovanje kako od strane proizvođača, tako i od strane ostalih aktera u vinogradarskom sektoru. Predavanje je prvenstveno namijenjeno vinogradarima s područja Istre, ali i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Cilj predavanja je upoznati proizvođače sa zlatnom žuticom vinove loze te s mjerama koje je potrebno poduzeti u svrhu njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja.

 

12:30 – 13:30 * U znaku pjenušca – hommage Giordanu Peršuriću – degustacija Misala- Danijela Kramarić, HSK
Velika sala
Istra nema klasičnu klimu za proizvodnju pjenušavih vina, primjerice mnogo je  južnije od francuske Champagne i bliže moru. No, sadnjom odgovarajućih klonova i eksperimentiranjem  s postupkom proizvodnje, Giordano Peršurić počeo je proizvoditi pjenušce. Ono što je isprva tumačeno kao ludost preraslo je u veliku strast koja je urodila mnoštvom mjehurića imena Misal.  Misal danas proizvodi oko 40.000 boca godišnje – rijetko ga se pronalazi na policama trgovačkih lanaca, no kao što je prema legendi jedan francuski vojnik odao tajnu proizvodnje pjenušca mjesnoj djevojci tako je to znanje preneseno dvjema djevojkama u selu Peršurići, Ani i Katarini, koje nastavljaju priču Misala. Pozivamo vas da nam se pridružite u ovoj posveti Giordanu Peršuriću te poslušate i kušate Misal.
Participacija iznosi 30,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.


12:30 – 14:30 * Restaurant Zigante/Damir Modrušan
Divino Gourmet
Restaurant Zigante, nadaleko poznat po jelima od tartufa koje priprema chef Damir Modrušan,  smješten je u Livadama, nedaleko Motovunske šume. Ovo tipično istarsko mjesto, strane i domaće turiste privlači svojim mirom i bogatstvom prirodnih ljepota, te naravno činjenicom da se u okolnim šumama nalazi jedno od najpoznatijih staništa tartufa u svijetu. U Modrušanovom jelovniku spajaju se okusi i mirisi mora i šume, susreću tradicija i suvremenost, povezuju kulinarstvo i estetika – reinterpretacija istarskog jelovnika.
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

 

13:30 – 14:30 * Predstavljanje europskog projekta WINETWORK odobrenog u sklopu programa Obzor 2020 – dr.sc. Marijan Bubola, IPTPO
Mala sala
WINETWORK, ili punim nazivom Network for the exchange and transfer of innovative knowledge between European wine-growing regions to increase the productivity and sustainability of the sector, novi je europski projekt Instituta za poljoprivredu i turizam. Prihvaćen je u sklopu europskog  istraživačkog programa Obzor 2020, a provodit će ga Institut zajedno s još deset partnera iz deset regija i sedam država koje čine više od 90% vinogradarsko-vinarske proizvodnje u EU. Projekt je službeno započeo u travnju 2015. godine i trajat će 30 mjeseci. Cilj projekta je smanjiti jaz između novih spoznaja dobivenih znanstvenoistraživačkim radom na području vinogradarstva i vinarstva te primijeniti inovacije u praksi u svrhu povećanja kompetitivnosti europskog vinogradarstva na globalnoj razini. Fokus projekta bit će na održivom vinogradarstvu, a posebno na suzbijanju bolesti koje ugrožavaju budući proizvodni potencijal u EU te koje se posljednjih godina sve više šire u praksi, a to su bolesti drva i zlatna žutica vinove loze. Putem mreže suradnika iz više zemalja prikupit će se najnovija znanja i iskustva iz različitih izvora te će se kreirati nova interaktivna znanja koja će se prenijeti zainteresiranim stranama


15:30 – 16:30 * Champagne-Ardenne – podrum: Champagne RL Legras, degustacija
Velika sala
Tijekom 16. stoljeća, obiteljska povijesti dostiže prekretnicu 1808., kada je Honoré Legras razvio jedan od najboljih vinograda u Côte des Blancs. Ovo vinorodno područje Champagne dobiva svoje ime od chardonnaya, jedne od najboljih bijelih sorti grožđa i vodeće sorte ovog područja. Šest generacija kasnije, pustolovina i dalje traje uz proizvodnju šampanjca premium kvalitete. Danas smo povećali svoje obiteljsko naslijeđe mješavinom  tradicionalnog i suvremenog postupka proizvodnje velikih vina. Ne propustiti!
Participacija iznosi 70,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

 

15:30 – 18:30 * DVA ODJEDNOM! – dvije degustacije jednom rezervacijom!
Divino Gourmet
15:30 – 17:30 * Podium Onder de Doom – Leon Mazairac
Leon Mazairac, kuhar restorana Podium Onder de Dom u Utrechtu (14 bodova Gault Millau), rastući je talent iz središtu Nizozemske. Kreativni kuhar čija je posebnost balansiranje čistih i svježih okusa različitih  godišnjih doba na neočekivan način zna i kako svoja jela sljubiti s vrhunskim vinima.
17:30 – 18:30 * Bourgundisch Lifestyle – Rene` Koelman – cheese/wine matches
„Dobra vina ne trebaju pratnju, ali se prelijepo slažu sa sirevima. Svako vino ima posebnu kombinaciju s određenim sirom. Sasvim prirodno i mi u svojim trgovinama nudimo vina i sva ta vina dolaze iz Europe. Podupiremo i preferiramo male vinare, to se uklapa u našu filozofiju. Stojimo uz svako vino koje nudimo, a to je jedino moguće kada se biraju vina manjih regija i kontakt s vinarom je osoban i neposredan. Kontakte stvaramo na svojim putovanjima, kušamo i slušamo, istinski zainteresirani za povijest i pozadinu  iza stvaraoca pojedinog vina.“ Rene` Koelman iz sirane Bourgundisch Lifestyle prvi je nozozemski proizvođač sireva kojemu je Guilde des Fromagers (Ceh proizvođača sireva) dodijelio majstorsku titulu Maître Fromager, što je pravi uspjeh računamo li da od 900 članova Ceha samo njih 95 nosi tu titulu.
Participacija iznosi 150,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.17:30 – 18:30 * Važnost marketinga i brendiranja za mlade poduzetnike - vinare – Domagoj Vidaković, Moneo savjetovanje
Mala sala
Marketing i brendiranje proizvoda postaje sve važnije u globaliziranom svijetu i jedinstvenom EU tržištu. To je pogotovo bitno za prepoznavanje autothonih proizvoda kao što je vino. Mali i srednji poduzetnici moraju posvetiti značajnu pažnju brendiranju svojih proizvoda od samih početaka svog poslovnog poduhvata kako bi opstali na zahtjevnom globalnom tržištu. Predavač na modulu Domagoj Vidaković, M.A, MBA, izvšni direktor Udruge EU Centar i vlasnik konzultanske tvrtke IBTDC, LLC u St. Louisu, USA ima bogato iskustvo u pozicioniranju i brendiranju raznih proizvoda na međunarodnim i domaćim tržištima, kao i iskustvo u privlačenju više milijuna Eura poticija iz EU fondova za razvoj gospodarstva i poduzetništva.

 

12:00 – 24:00 After Vinistra

*Porečki restorani prijatelji Vinistre – Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito, Villa romana

* Vinari u gradu – zabava u barovima prijateljima Vinistre – Epoca, Papillon

 

Cijena jednodnevne ulaznice je 80,00 kn.
Cijena kompleta ulaznica za tri dana je 200,00 kn.
Povratna kaucija za čašu iznosi 50,00 kn.
Rezervacija eventa ne podrazumijeva ulaznicu na međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra 2015.
Moguće su izmjene programa.

 
 

Nedjelja 10.05.2015. – Dvorana Žatika 11:00 – 19:00 sati

11:00 – 13:00 * Putevima malvazije istarske – integralni turistički proizvod – Podržana aktivnost kroz sufinanciranje IPA/EFRR Projekta Putevima malvazije istarske/Po poteh istrske malvazije(Malvasia TourIstra)
Mala sala

12:30 – 14:30 * Restaurant Divino
Divino Gourmet
U povijesnoj jezgri grada Poreča, smješten je restaurant Divino u kojemu se spajaju moderno i tradicionalno, domaća kuhinja sa svjetskim trendovima. Divino kuhinja predstaviti će vam Istru na veoma poseban način.
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca

 

13:00 – 14:00 * Pravila kretanja vina između država članica EU i trećih tržišta / Zdravko Adamović, voditelj Odjela za alkohol, Sektor za trošarine i posebne poreze – Carinska uprava
Mala sala
Kojih se pravila držati, kome se obratiti, koje dokumente slati, koji su zakoni relevantni...nebrojeno je mnogo pitanja na koja treba odgovoriti. Upravo zato na mjesto gdje se vinari sastaju dovodimo voditelja Odjela za alkohol Sektora za trošarine i posebne poreze. Pitanja je mnogo, a ovo je prilika da čujemo odgovore!

 

13:30 – 14:30 * Champagne-Ardenne – podrumi: Prestige des Sacres i Waris-Hubert, degustacija
Velika sala
Prestige des Sacres podrumu pridaje posebnu pažnju. Sposobnost individualizacije vina do njegove pune zrelosti njihova je bitna prednost. Podrum nudi izvanredni spektar vina i čuva dosljednost okusa kuće Prestige des Sacres.
Stephanie i Olivier Waris četvrta su generacija ove obitelji vinogradara iz Avizea, sela Grand Cru klasifikacijeu Côte des Blancs. Isključivo ručnoj berbi dodaju svoju strast i svoje znanje u stvaranju šampanjaca, a time doprinose ugledu različitih terroira na kojima se nalaze njihovi vinogradi.
Participacija iznosi 70,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.


15:30 – 16:30 * Investicija u ideju – važnost novih komunikacijskih kanala u marketingu – Andrea Pančur, d.istra
Mala sala
d.istra je marketinška agencija specijalizirana za komunikaciju na društvenim mrežama, Google-u, YouTube-u, Twitter-u. Usluge uključuju community management, izradu i vođenje Facebook kampanje, AdWords kampanje, izradu i slanje Newslettera, dizajn i kreiranje biltena, lobiranje članaka u novinama, TV-u, časopisima, web dizajn, te dizajn proizvoda. Kako započeti s oglašavanjem, što plasirati potencijalnim kupcima i na koji način zadržati njihovu pažnju? Uz predstavljanje svih komunikacijskih kanala veliki naglasak stavit će se na najbrže rastući marketinški kanal, Facebook. Google je jedan od ključnih načina oglašavanja uz kojeg točno možete pratiti svog posjetitelja. Saznajte kako ostavariti ciljeve i brzo doći do rezultata.

 

16:00 – 18:00 * Landovina!
Divino gourmet
Landovina zool. skupno ime za divlju, tzv. ludu ribu hrskavična kostura (raža, morska mačka, morski pas, golub, sklat, žutulja); prilov.
Specijalisti mediteranske kuhinje, majstori kuhari Braco Sanjin, chef splitskog restorana „Kadena“; Hrvoje Zirojević, chef „Laganinija“ na Hvaru te Zlatko Gall, novinar, gastro kritičar i publicist spremaju šest jela kao dio jedinstvene gastronomske priče o reinterpretacijama tradicionalne dalmatinske gastronomije. Ideja vodilja prezentacije i ponuđenih jela je i svojevrsna rehabilitacija takozvanih „sirotinjskih namirnica“.
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca

 

17:00 – 19:00 * Show must go on! – Biske i cigare
Terasa dvorane Žatika
Tradicionalni memorijal posvećen Andriji Šipetiću Demianu, jednom od pokretača ove ideje po sedmi put sljubljuje istarske biske i kubanske cigare .
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem rezervacijskog obrasca.


12:00 – 24:00 After Vinistra

*Porečki restorani prijatelji Vinistre – Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito, Villa romana

* Vinari u gradu – zabava u barovima prijateljima Vinistre – Epoca, Papillon

 

Cijena jednodnevne ulaznice je 80,00 kn.
Cijena kompleta ulaznica za tri dana je 200,00 kn.
Povratna kaucija za čašu iznosi 50,00 kn.
Rezervacija eventa ne podrazumijeva ulaznicu na međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra 2015.
Moguće su izmjene programa.Subota 16.05.2015. Vinistra Golf Cup

Vinistra Golf Cup
Vinistra i Golf igralište Adriatic, Skiper resort - Savudrija

 
.
 

 

Venerdì 08.05.2015. Sabato 09.05.2015. Domenica 10.05.2015. Sabato 16.05.2015.

DETTAGLIATO PROGRAMMA 22. VINISTRE

Venerdì 8 maggio 2015/13:00 – 19:00


13:00-14:00 * Cerimonia di Apertura 22a mostra internazionale Vinistra 2015.

 

14:30-16:30 * La collaborazione della Regione Istriana e dell'Agenzia Regionale per lo Sviluppo  Bačka (Vojvodina) - conferenza

Sala Piccola
La conferenza è realizzata in conformità al progetto partner tra l'Agenzia Regionale di Sviluppo di Bačka della Provincia Autonoma di Vojvodina e dell'Istria Inspirt, relativa all'attuazione del progetto "Creazione della struttura per il  destination menagement nel campo di Fruska Gora e il Danubio". Lezioni interessanti saranno aperte a tutti coloro che sono ansiosi di conoscere i fondi europei e il sostegno all'imprenditorialità con esempi di buone prassi della nostra Istria accoglierà i rappresentanti delle agenzie per lo sviluppo istriani e varie associazioni.

AZRRI - Agenzia per lo Sviluppo Rurale dell'Istria; attività AZRRI e gli esempi di buona prassi (bovini istriani, centro gastronomico educativo dell'Istria, programma di pre-adesione per l'agricoltura)
Docente: Jasenka Kapuralin
Vinistra - Presentazione dell' associazione dei viticoltori e vinaioli dell'Istria
Docente: Nikola Benvenuti
DIPARTIMENTO PER LA COLLABORAZIONE INTERNAZIONALE Affari internazionali ed europei - i fondi per i progetti di sviluppo della pubblica amministrazione
Docente: Patrizia Bosich
IDA - Agenzia istriana per lo sviluppo, in funzione di supporto alle piccole e medie imprese
Docente: Boris Sabatti
Regione Istriana – Dall'idea ad un prodotto di successo - Turismo Culturale
Docente: Manuela Hrvatin

 

15:00-16:00 * Il Teran ha un cuore istriano - Daniela Kramaric, HSK

Aula Grande
Quandoun' illustre rivista enologica come la Decanter, che viene pubblicata in 90 paesi, colloca il Teran istriano nella scelta di 34 grandi vini per cominciare il 2014, dicendoi che è " speciale ed emozionante (...) simboleggia un piacere sofisticato ma allo stesso  tempo accessibile“, noi quindi siamo ancora una volta orgogliosi di condividere con il pubblico tutti gli stili che hanno origine in questo nucleo. Quando ci vietano il nome Teran dopo secoli di utilizzo non abbiamo altra scelta che gridare il suo nome con tutta la nostra voce! Unitevi a noi nella degustazione del Teran, cominciando dai vini freschi e passando per i frizzanti e maturi ai dolci. Teran ha un grande cuore.

La quota di partecipazione è di 30,00 kune. Prenotazioni tramite il modulo di accredito.

 

15:00-05:00 * Il Culinary team - Maistra

Divino Gourmet
Vi presentaziamo un caleidoscopio di ristoranti selezionati della Maistra Luxury Division.

La Brigade è composta da: Andy Gaskin, chef  executive del Luxury Cluster; Radovan Blagić, chef  executive del Hotel Monte Mulini; Teo Ivanisevic, chef  executive del Hotel Lone; Nikola Hrelja, chef  executive presso l'Hotel Adriatic e ultima, ma non per questo meno importante - per il dolce tocco finale chef  pasticcere dell'Hotel Monte Mulini, Kristina Jehnić.

Il menu è il risultato della collaborazione dei nostri agricoltori, pescatori e cuochi, che speriamo si traduce in un'esperienza indimenticabile.

La quota di partecipazione è 100,00 kune. Prenotazioni tramite il modulo d'accredito.

 

16:45 * La storia della pubblicità del vino - esposizione; Goran Crnkovic e Mirjana Kos Nalis, Archivio dello Stato - Rijeka

Etage 1

 

17:00-18:00 * Regione Champagne-Ardenne - regione frizzante piena di sapore - la presentazione della regione

Aula grande
Celebre per i suoi spumanti e le sue cantine la regione Champagne-Ardenne è ricca di storia, gastronomia e nasconde una ricchezza inaspettata di opere d'arte storiche e architettoniche. A soli 45 minuti da Parigi, la città di Reims è facilmente accessibile; nota per la sua cattedrale gotica di Notre-Dame (sulla lista del patrimonio culturale mondiale dall'UNESCO) e le famose cantine di champagne; Epernay, la capitale dello Champagne, famosa per 'Champagne Avenue', dove sono allineate le case dei produttori di champagne più famosi come Moet et Chandon, Mercier e De Castellane e altri. Da Reims a sud si trovano i vigneti di Champagne, punteggiati da piccoli villaggi e collegati con più di 500 km di Strade del vino note come Strada dello Champagne. Per illustrare ulteriormente la qualità dei siti turistici è stato progettato il marchio di qualità denominato 'Vignobles & Découvertes' (vigneti e scoperte), che marchia più di 400 sedi di champagne, la denominazione significa la qualità della cantina, dell'alloggio, il patrimonio, i musei, gli uffici turistici. Una presentazione generale della regione da cui possiamo imparare molto - consigliamo!

www.tourisme-champagne-ardenne.com

 

12:00 - 24:00 After Vinistra

* Ristoranti parentini Amici di Vinistra - Divino, Gourmet ,Sv. Nicola, L'insolito, Villa Romana
* I produttori in citta` - divertimento nei bar Amici di Vinistra - Epoca, Papillon


Prezzo del biglietto giornaliero – 80,00 kune.
Set dii biglietti per tre giorni – 200,00 kune.
Deposito per il bicchiere – 50,00 kune.
La prenotazione per gli avvenimenti di Vinistra non include il biglietto d'entrata alla fiera Vinistra 2015.
Ci possono essere cambiamenti nel programma.


Subota 09.05.2015. – Dvorana  Žatika 11:00 – 19:00 sati

 

11:00 – 12:00 * Dodjela diploma za studentsko vino studentima Stručnog studija vinarstva u Poreč
Mala sala


12:30 – 13:30 * Zlatna žutica vinove loze u Istri – mjere suzbijanja i sprječavanja širenja – dr.sc. Marijan Bubola, IPTPO
Mala sala
Zlatna žutica vinove loze (Flavescence dorée) opasna je karantenska bolest vinove loze, koja u proizvodnji može dovesti do vrlo ozbiljnih problema uzrokujući potpuni gubitak rodnosti i odumiranje trsova u svega nekoliko godina. Tijekom 2014. godine zlatna žutica je po prvi put službeno potvrđena u Istri i to na dvije lokacije (jedna na području Bujštine i jedna na području Poreštine), tako se Istra pridružila velikom broju europskih vinskih regija koje se moraju nositi s ovom novom prijetnjom u vinogradarstvu. Zlatnu žuticu je moguće držati pod kontrolom, ali je nužno potrebno dobro poznavanje problema te adekvatno i pravovremeno djelovanje kako od strane proizvođača, tako i od strane ostalih aktera u vinogradarskom sektoru. Predavanje je prvenstveno namijenjeno vinogradarima s područja Istre, ali i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Cilj predavanja je upoznati proizvođače sa zlatnom žuticom vinove loze te s mjerama koje je potrebno poduzeti u svrhu njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja.

 

12:30 – 13:30 * U znaku pjenušca – hommage Giordanu Peršuriću – degustacija Misala- Danijela Kramarić, HSK
Velika sala
Istra nema klasičnu klimu za proizvodnju pjenušavih vina, primjerice mnogo je  južnije od francuske Champagne i bliže moru. No, sadnjom odgovarajućih klonova i eksperimentiranjem  s postupkom proizvodnje, Đordano Peršurić počeo je proizvoditi pjenušce. Ono što je isprva tumačeno kao ludost preraslo je u veliku strast koja je urodila mnoštvom mjehurića imena Misal.  Misal danas proizvodi oko 40.000 boca godišnje – rijetko ga se pronalazi na policama trgovačkih lanaca, no kao što je prema legendi jedan francuski vojnik odao tajnu proizvodnje pjenušca mjesnoj djevojci tako je to znanje preneseno dvjema djevojkama u selu Peršurići, Ani i Katarini, koje nastavljaju priču Misala. Pozivamo vas da nam se pridružite u ovoj posveti Đordanu Peršuriću te poslušate i kušate Misal.
Participacija iznosi 30,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.


12:30 – 14:30 * Restaurant Zigante/Damir Modrušan
Divino Gourmet
Restaurant Zigante, nadaleko poznat po jelima od tartufa koje priprema chef Damir Modrušan,  smješten je u Livadama, nedaleko Motovunske šume. Ovo tipično istarsko mjesto, strane i domaće turiste privlači svojim mirom i bogatstvom prirodnih ljepota, te naravno činjenicom da se u okolnim šumama nalazi jedno od najpoznatijih staništa tartufa u svijetu. U Modrušanovom jelovniku spajaju se okusi i mirisi mora i šume, susreću tradicija i suvremenost, povezuju kulinarstvo i estetika – reinterpretacija istarskog jelovnika.
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

 

13:30 – 14:30 * Predstavljanje europskog projekta WINETWORK odobrenog u sklopu programa Obzor 2020 – dr.sc. Marijan Bubola, IPTPO
Mala sala
WINETWORK, ili punim nazivom Network for the exchange and transfer of innovative knowledge between European wine-growing regions to increase the productivity and sustainability of the sector, novi je europski projekt Instituta za poljoprivredu i turizam. Prihvaćen je u sklopu europskog  istraživačkog programa Obzor 2020, a provodit će ga Institut zajedno s još deset partnera iz deset regija i sedam država koje čine više od 90% vinogradarsko-vinarske proizvodnje u EU. Projekt je službeno započeo u travnju 2015. godine i trajat će 30 mjeseci. Cilj projekta je smanjiti jaz između novih spoznaja dobivenih znanstvenoistraživačkim radom na području vinogradarstva i vinarstva te primijeniti inovacije u praksi u svrhu povećanja kompetitivnosti europskog vinogradarstva na globalnoj razini. Fokus projekta bit će na održivom vinogradarstvu, a posebno na suzbijanju bolesti koje ugrožavaju budući proizvodni potencijal u EU te koje se posljednjih godina sve više šire u praksi, a to su bolesti drva i zlatna žutica vinove loze. Putem mreže suradnika iz više zemalja prikupit će se najnovija znanja i iskustva iz različitih izvora te će se kreirati nova interaktivna znanja koja će se prenijeti zainteresiranim stranama


15:30 – 16:30 * Champagne-Ardenne – podrum: Champagne RL Legras, degustacija
Velika sala
Tijekom 16. stoljeća, obiteljska povijesti dostiže prekretnicu 1808., kada je Honoré Legras razvio jedan od najboljih vinograda u Côte des Blancs. Ovo vinorodno područje Champagne dobiva svoje ime od chardonnaya, jedne od najboljih bijelih sorti grožđa i vodeće sorte ovog područja. Šest generacija kasnije, pustolovina i dalje traje uz proizvodnju šampanjca premium kvalitete. Danas smo povećali svoje obiteljsko naslijeđe mješavinom  tradicionalnog i suvremenog postupka proizvodnje velikih vina. Ne propustiti!
Participacija iznosi 70,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.

 

15:30 – 18:30 * DVA ODJEDNOM! – dvije degustacije jednom rezervacijom!
Divino Gourmet
15:30 – 17:30 * Podium Onder de Doom – Leon Mazairac
Leon Mazairac, kuhar restorana Podium Onder de Dom u Utrechtu (14 bodova Gault Millau), rastući je talent iz središtu Nizozemske. Kreativni kuhar čija je posebnost balansiranje čistih i svježih okusa različitih  godišnjih doba na neočekivan način zna i kako svoja jela sljubiti s vrhunskim vinima.
17:30 – 18:30 * Bourgundisch Lifestyle – Rene` Koelman – cheese/wine matches
„Dobra vina ne trebaju pratnju, ali se prelijepo slažu sa sirevima. Svako vino ima posebnu kombinaciju s određenim sirom. Sasvim prirodno i mi u svojim trgovinama nudimo vina i sva ta vina dolaze iz Europe. Podupiremo i preferiramo male vinare, to se uklapa u našu filozofiju. Stojimo uz svako vino koje nudimo, a to je jedino moguće kada se biraju vina manjih regija i kontakt s vinarom je osoban i neposredan. Kontakte stvaramo na svojim putovanjima, kušamo i slušamo, istinski zainteresirani za povijest i pozadinu  iza stvaraoca pojedinog vina.“ Rene` Koelman iz sirane Bourgundisch Lifestyle prvi je nozozemski proizvođač sireva kojemu je Guilde des Fromagers (Ceh proizvođača sireva) dodijelio majstorsku titulu Maître Fromager, što je pravi uspjeh računamo li da od 900 članova Ceha samo njih 95 nosi tu titulu.
Participacija iznosi 150,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.17:30 – 18:30 * Važnost marketinga i brendiranja za mlade poduzetnike - vinare – Domagoj Vidaković, Moneo savjetovanje
Mala sala
Marketing i brendiranje proizvoda postaje sve važnije u globaliziranom svijetu i jedinstvenom EU tržištu. To je pogotovo bitno za prepoznavanje autothonih proizvoda kao što je vino. Mali i srednji poduzetnici moraju posvetiti značajnu pažnju brendiranju svojih proizvoda od samih početaka svog poslovnog poduhvata kako bi opstali na zahtjevnom globalnom tržištu. Predavač na modulu Domagoj Vidaković, M.A, MBA, izvšni direktor Udruge EU Centar i vlasnik konzultanske tvrtke IBTDC, LLC u St. Louisu, USA ima bogato iskustvo u pozicioniranju i brendiranju raznih proizvoda na međunarodnim i domaćim tržištima, kao i iskustvo u privlačenju više milijuna Eura poticija iz EU fondova za razvoj gospodarstva i poduzetništva.

 

12:00 – 24:00 After Vinistra

*Porečki restorani prijatelji Vinistre – Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito, Villa romana

* Vinari u gradu – zabava u barovima prijateljima Vinistre – Epoca, Papillon

 

Cijena jednodnevne ulaznice je 80,00 kn.
Cijena kompleta ulaznica za tri dana je 200,00 kn.
Povratna kaucija za čašu iznosi 50,00 kn.
Rezervacija eventa ne podrazumijeva ulaznicu na međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra 2015.
Moguće su izmjene programa.

 
 

Nedjelja 10.05.2015. – Dvorana Žatika 11:00 – 19:00 sati

11:00 – 13:00 * Putevima malvazije istarske – integralni turistički proizvod – Podržana aktivnost kroz sufinanciranje IPA/EFRR Projekta Putevima malvazije istarske/Po poteh istrske malvazije(Malvasia TourIstra)
Mala sala

12:30 – 14:30 * Restaurant Divino
Divino Gourmet
U povijesnoj jezgri grada Poreča, smješten je restaurant Divino u kojemu se spajaju moderno i tradicionalno, domaća kuhinja sa svjetskim trendovima. Divino kuhinja predstaviti će vam Istru na veoma poseban način.
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca

 

13:00 – 14:00 * Pravila kretanja vina između država članica EU i trećih tržišta / Zdravko Adamović, voditelj Odjela za alkohol, Sektor za trošarine i posebne poreze – Carinska uprava
Mala sala
Kojih se pravila držati, kome se obratiti, koje dokumente slati, koji su zakoni relevantni...nebrojeno je mnogo pitanja na koja treba odgovoriti. Upravo zato na mjesto gdje se vinari sastaju dovodimo voditelja Odjela za alkohol Sektora za trošarine i posebne poreze. Pitanja je mnogo, a ovo je prilika da čujemo odgovore!

 

13:30 – 14:30 * Champagne-Ardenne – podrumi: Prestige des Sacres i Waris-Hubert, degustacija
Velika sala
Prestige des Sacres podrumu pridaje posebnu pažnju. Sposobnost individualizacije vina do njegove pune zrelosti njihova je bitna prednost. Podrum nudi izvanredni spektar vina i čuva dosljednost okusa kuće Prestige des Sacres.
Stephanie i Olivier Waris četvrta su generacija ove obitelji vinogradara iz Avizea, sela Grand Cru klasifikacijeu Côte des Blancs. Isključivo ručnoj berbi dodaju svoju strast i svoje znanje u stvaranju šampanjaca, a time doprinose ugledu različitih terroira na kojima se nalaze njihovi vinogradi.
Participacija iznosi 70,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca.


15:30 – 16:30 * Investicija u ideju – važnost novih komunikacijskih kanala u marketingu – Andrea Pančur, d.istra
Mala sala
d.istra je marketinška agencija specijalizirana za komunikaciju na društvenim mrežama, Google-u, YouTube-u, Twitter-u. Usluge uključuju community management, izradu i vođenje Facebook kampanje, AdWords kampanje, izradu i slanje Newslettera, dizajn i kreiranje biltena, lobiranje članaka u novinama, TV-u, časopisima, web dizajn, te dizajn proizvoda. Kako započeti s oglašavanjem, što plasirati potencijalnim kupcima i na koji način zadržati njihovu pažnju? Uz predstavljanje svih komunikacijskih kanala veliki naglasak stavit će se na najbrže rastući marketinški kanal, Facebook. Google je jedan od ključnih načina oglašavanja uz kojeg točno možete pratiti svog posjetitelja. Saznajte kako ostavariti ciljeve i brzo doći do rezultata.

 

16:00 – 18:00 * Landovina!
Divino gourmet
Landovina zool. skupno ime za divlju, tzv. ludu ribu hrskavična kostura (raža, morska mačka, morski pas, golub, sklat, žutulja); prilov.
Specijalisti mediteranske kuhinje, majstori kuhari Braco Sanjin, chef splitskog restorana „Kadena“; Hrvoje Zirojević, chef „Laganinija“ na Hvaru te Zlatko Gall, novinar, gastro kritičar i publicist spremaju šest jela kao dio jedinstvene gastronomske priče o reinterpretacijama tradicionalne dalmatinske gastronomije. Ideja vodilja prezentacije i ponuđenih jela je i svojevrsna rehabilitacija takozvanih „sirotinjskih namirnica“.
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem akreditacijskog obrasca

 

17:00 – 19:00 * Show must go on! – Biske i cigare
Terasa dvorane Žatika
Tradicionalni memorijal posvećen Andriji Šipetiću Demianu, jednom od pokretača ove ideje po sedmi put sljubljuje istarske biske i kubanske cigare .
Participacija iznosi 100,00 kn. Rezervacije putem rezervacijskog obrasca.


12:00 – 24:00 After Vinistra

*Porečki restorani prijatelji Vinistre – Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito, Villa romana

* Vinari u gradu – zabava u barovima prijateljima Vinistre – Epoca, Papillon

 

Cijena jednodnevne ulaznice je 80,00 kn.
Cijena kompleta ulaznica za tri dana je 200,00 kn.
Povratna kaucija za čašu iznosi 50,00 kn.
Rezervacija eventa ne podrazumijeva ulaznicu na međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme Vinistra 2015.
Moguće su izmjene programa.Subota 16.05.2015. Vinistra Golf Cup

Vinistra Golf Cup
Vinistra i Golf igralište Adriatic, Skiper resort - Savudrija

 
.
 

 

Online Katalog 2017
Partner za smještaj
Zlatni sponzor
Sponzori
 
Medijski pokrovitelji
 

 

Udruga Vinistra - ©2015. Sva prava pridržana.
Izrada i dizajn: e-computing & intuo